Projecten

AUTONOME MAALTIJDDISTRIBUTIE

In woon- en zorgcentra wordt er dagelijks  heel wat tijd gestoken in logistieke taken zoals maaltijddistributie, afvalophaling, beddengoed ophaling, medicijndistributie, enz... Deze taken komen bovenop  het verlenen van  zorg aan bewoners.


FLACRA wil de zorgkundigen ondersteunen door deze logistieke taken te automatiseren. Hierdoor komt er meer tijd vrij voor de zorgverlening en kan er  meer geïnvesteerd worden in het sociaal contact met de bewoner. Dit topic is zeer actueel in deze kostenbesparende en vergrijzende maatschappij. De vraag naar robots wordt ook in ziekenhuizen met de dag groter, weliswaar vanuit een invalshoek die meer gericht is op het autonoom vervoeren van medicijnen, documenten of  zwaarder rollend materieel over grotere afstanden.  Het is dan ook opmerkelijk dat er nog geen enkele mobiele robot op de markt is die  flexibel en intelligent genoeg is om efficiënt in te spelen op de vraag van de zorgsector!

Het gebruik van logistieke robots of  service-verlenende humanoids in de zorgsector is aan een stevige opmars bezig. Het valt echter op dat het heel moeilijk is om een robot te vinden die aan al de wensen van hedendaagse woon- en zorgcentra of ziekenhuizen voldoet. Bovendien vereisen deze robots meestal een stevig investeringsbudget.


Daarom probeert FLACRA allerlei open-source-technieken te combineren en aan te vullen waar nodig, om zo een eenvoudige en betaalbare robot te ontwikkelen die aan zoveel mogelijk eisen van de markt voldoet.

Ons prototype zou volgende uitdagingen moeten overwinnen:


  • In groep karren tot meer dan 100kg van A naar B kunnen brengen
  • Op een veilige manier navigeren rekening houdend met bewoners, patiënten of steeds veranderende obstakels in de gangen of ruimtes
  • Zichzelf lokaliseren in steeds veranderende mappen, en hierdoor steeds andere routes opstellen


Daarbovenop moeten de robots

  • kunnen communiceren met elkaar en met een centraal groundstation
  • dat instaat voor de onderlinge samenwerking en het timemanagement (uitvoeren van geplande taken, 'queue- and elevatorcontrol',...)
  • en de interface regelt tussen de zorgverleners en de robots

SENSIBILISERING EN EDUCATIE

FLACRA is geen doorsnee automatiseringsbedrijf. Vanuit onze visie willen we bedrijven en sectoren helpen die het gevoel hebben dat er voor hen geen sociaal en financieel aanvaardbare oplossingen voorhanden zijn om te innoveren en te automatiseren. Met hen zullen we dan op maat gemaakte mogelijkheden uitwerken die volledig passen in hun plaatje. Hierin speelt het sensibiliseren een grote rol: heel wat mensen hebben schrik van robotica en automatisatie waardoor ze er niet echt voor open staan. Voor FLACRA is het één van haar hoofdtaken om jong en oud warm te maken voor de positieve en ondersteunende rol van robots.

STEM WORKSHOPS

Dit in het achterhoofd houdend, is FLACRA reeds in zijn eerste levensjaar begonnen met het organiseren van STEM workshops. In het algemeen secundair onderwijs komt er heel weinig praktijk aan bod. Ook vakoverschrijdende opdrachten of technische projecten zijn meestal maar minimaal aanwezig. Daardoor krijgen jongeren slechts weinig voeling met de toepassingsmogelijkheden van hun vakken of met technische denkwijzes.


Daarom gaat FLACRA participeren in zomerkampen waar jongens en meisjes van de eerste graad op speelse wijze met technologie of STEM in het algemeen in contact komen.  FLACRA zal op deze kampen workshops en spelletjes geven over de uitdagingen en technologie van zelfrijdende wagens. Uiteraard moeten de kinderen zoveel mogelijk zaken zelf ontdekken en uittesten.

Op langere termijn zal dit concept uitgebreid worden door ook kampen of naschoolse activiteiten te organiseren voor oudere leerlingen en door effectief naar scholen te gaan om STEM workshops te organiseren. Zo willen we  leerlingen al vanaf jonge leeftijd warm maken  voor technische opleidingen én hun bewust maken van de positieve en ondersteunende rol van robots.

FLexible, Autonomous & Cooperative

Robot Applications

GET IN TOUCH


Adres:         Gebroeders de Smetstraat

9000 Gent

Lokaal C201 

Email:         info@flacra.be

Phone:       +32 9 267 27 04

© Copyright. All Rights Reserved.

VOLG ONS
Contact