In woon- en zorgcentra wordt er dagelijks heel wat tijd gestoken in logistieke taken zoals maaltijddistributie, afvalophaling, beddengoed ophaling, medicijndistributie, enz... Deze taken komen bovenop het verlenen van zorg aan bewoners.
FLACRA wil de zorgkundigen ondersteunen door deze logistieke taken te automatiseren. Hierdoor komt er meer tijd vrij voor de zorgverlening en kan er meer geïnvesteerd worden in het sociaal contact met de bewoner. Dit topic is zeer actueel in deze kostenbesparende en vergrijzende maatschappij. De vraag naar robots wordt ook in ziekenhuizen met de dag groter, weliswaar vanuit een invalshoek die meer gericht is op het autonoom vervoeren van medicijnen, documenten of zwaarder rollend materieel over grotere afstanden. Het is dan ook opmerkelijk dat er nog geen enkele mobiele robot op de markt is die flexibel en intelligent genoeg is om efficiënt in te spelen op de vraag van de zorgsector!
Het gebruik van logistieke robots of service-verlenende humanoids in de zorgsector is aan een stevige opmars bezig. Het valt echter op dat het heel moeilijk is om een robot te vinden die aan al de wensen van hedendaagse woon- en zorgcentra of ziekenhuizen voldoet. Bovendien vereisen deze robots meestal een stevig investeringsbudget.
Daarom probeert FLACRA allerlei open-source-technieken te combineren en aan te vullen waar nodig, om zo een eenvoudige en betaalbare robot te ontwikkelen die aan zoveel mogelijk eisen van de markt voldoet.
Ons prototype zou volgende uitdagingen moeten overwinnen:
Daarbovenop moeten de robots
FLACRA is geen doorsnee automatiseringsbedrijf. Vanuit onze visie willen we bedrijven en sectoren helpen die het gevoel hebben dat er voor hen geen sociaal en financieel aanvaardbare oplossingen voorhanden zijn om te innoveren en te automatiseren. Met hen zullen we dan op maat gemaakte mogelijkheden uitwerken die volledig passen in hun plaatje. Hierin speelt het sensibiliseren een grote rol: heel wat mensen hebben schrik van robotica en automatisatie waardoor ze er niet echt voor open staan. Voor FLACRA is het één van haar hoofdtaken om jong en oud warm te maken voor de positieve en ondersteunende rol van robots.
Dit in het achterhoofd houdend, is FLACRA reeds in zijn eerste levensjaar begonnen met het organiseren van STEM workshops. In het algemeen secundair onderwijs komt er heel weinig praktijk aan bod. Ook vakoverschrijdende opdrachten of technische projecten zijn meestal maar minimaal aanwezig. Daardoor krijgen jongeren slechts weinig voeling met de toepassingsmogelijkheden van hun vakken of met technische denkwijzes.
Daarom gaat FLACRA participeren in zomerkampen waar jongens en meisjes van de eerste graad op speelse wijze met technologie of STEM in het algemeen in contact komen. FLACRA zal op deze kampen workshops en spelletjes geven over de uitdagingen en technologie van zelfrijdende wagens. Uiteraard moeten de kinderen zoveel mogelijk zaken zelf ontdekken en uittesten.
Op langere termijn zal dit concept uitgebreid worden door ook kampen of naschoolse activiteiten te organiseren voor oudere leerlingen en door effectief naar scholen te gaan om STEM workshops te organiseren. Zo willen we leerlingen al vanaf jonge leeftijd warm maken voor technische opleidingen én hun bewust maken van de positieve en ondersteunende rol van robots.
Adres: Gebroeders de Smetstraat
9000 Gent
Lokaal C201
Email: info@flacra.be
Phone: +32 9 267 27 04
© Copyright. All Rights Reserved.